Bride en Groom

Bruiloft dresscodes kiezen: in 5 stappen de perfecte dresscode

Geplaatst op

Jullie bruiloft is een speciale dag. Tijdens deze dag moet alles perfect zijn. Hierbij hoort dan ook de perfecte dresscode. Belangrijk is dat deze dresscode helemaal bij jullie past. Op deze dag vier je ten slotte jullie liefde. We hebben al menig bruiloft meegemaakt en willen je dan ook handvatten bieden om de perfecte dresscode te kiezen.

Originele dresscode voor jullie bruiloft

Steeds meer bruidsparen kiezen ervoor om een dresscode op te stellen voor hun bruiloft. Dit is ook niet gek, want dit heeft gewoon grote voordelen. Je weet zeker dat je bruiloftsgasten de perfecte kleding dragen. Dit zie je ook terug op je trouwfoto’s.

Geen reden dus tot twijfelen, een bruiloft dresscode is handig! Natuurlijk zijn er wel ontzettend veel mogelijkheden. Het is dan ook niet gek om tussen enkele dresscodes te twijfelen. Maar met deze 5 stappen kiezen jullie zeker een dresscode die bij jullie past.

1. Persoonlijke kenmerken en kledingstijlen van het bruidspaar

Allereerst moet de kledingstijl van jullie als bruidspaar goed in beeld zijn. Op basis van de kenmerken hiervan is het al veel gemakkelijker om enkele dresscodes af te strepen. Houden jullie van extra nette kleding, unieke en extravagant of houden jullie juist van elegante en chique bruiloft jurkjes? Som de woorden op die kenmerkend zijn voor jullie kleding stijl.

Voorbeeld lijstje:

  • Business casual
  • Kleurrijk met printjes
  • Minimalistische accessoires

2. Dresscode kleuren per seizoen

Als dresscode kun je ook een bepaalde kleur hanteren. Als jullie beiden groot fan zijn van roze en blauw, dan kan het leuk zijn om iedereen in deze kleuren kleding te zien. Je kunt natuurlijk ook de kleuren van het seizoen aanhouden.

Winterse kleuren

Gaan jullie in te winter trouwen? Dan zijn aarde tinten en donkere kleuren op dat moment in de mode. Deze komen in deze donkere periode ook goed uit op de foto’s. Denk hierbij bijvoorbeeld aan donkere paars-, groen- en roodtinten.

Zomerse kleuren

Bij een bruiloft in de zomer wordt vaak gekozen voor een dresscode met pastelkleuren en knallende zomerkleuren. Denk hierbij aan geel-, oranje, rood- en blauwtinten. Tijdens een fotoshoot op een zonnige dag komen deze kleuren ook helemaal tot hun recht.

Zwart en wit

Zwarte en witte kleding worden vaak gemeden voor bruiloften. Witte kleding wordt als bruidskleding gezien. Zwarte kleding associeert men met rouw en begrafenissen. Maar je kunt hier natuurlijk wel een uitzondering op maken, dan is jullie bruiloft direct al uniek.

3. Praktische bruiloft dresscode per locatie

Bij het opstellen van een dresscode is het heel belangrijk om de locatie van je feest in het oog te houden. Op het stand zijn maxi jurkjes en naaldhakken bijvoorbeeld niet heel praktisch. Kies je voor een bruiloft op het strand, dan vallen er al automatisch enkele exclusievere dresscodes af.

4. Maak een shortlist van dresscodes

Maak een shortlist van dresscodes die bij jullie bruiloft zouden passen. Houdt hierbij rekening met je persoonlijke kenmerken en de locatie. Kijk vervolgens waar jullie persoonlijke voorkeur naar uitgaat. Je hebt onder meer de keuze uit:

White Tie dresscode

De white tie dresscode is de meest formele van allemaal. Dames dragen lange, elegante en feestelijke jurkjes. De lengte van de jurk is tot op de grond. Hieronder horen natuurlijk een paar hoge hakken. De heren dragen een rokkostuum en zwarte lakleren schoenen. Een hoge hoed mag, maar hoeft niet.

Black Tie dresscode

Bij de black tie dragen de dames een lange avondjurk of een nette cocktailjurk. Voor de heren is een smoking, een wit overhemd en lakschoenen vereist. Hoeden mag je thuis laten.

Cocktail dresscode

De cocktail dresscode is stijlvol en feestelijk. Dames kunnen hierbij hun mooiste cocktailjurkje aan. Deze combineer je met een paar leuke hoge hakken en sieraden. De heren kunnen bij deze dresscode ook iets meer los gaan. Combineer een zwart of donkerblauw pak met een wit overhemd en nette schoenen.

Smart Casual dresscode

Bij smart casual draag je iets nettere kleding dan in je vrije tijd. Als dame kies je bijvoorbeeld voor een jurkje, rokje of nette jumpsuit. Nette broeken mogen ook, maar jeans kunnen niet. Als man draag je een chino en een overhemd of blouse.

Tenue de ville dresscode

Voor kleding die voldoet aan tenue de ville hoef je niet verder te zoeken dan een cocktailjurkje of rok tot op de knie. Onder deze jurk of rok kun je ballerina’s of een hakje dragen. Als man draag je een net pak of een nette broek met overhemd. Deze dresscode wordt vaak gebruikt bij bruiloftsfeesten op het strand.

Summer chique dresscode

De naam zegt het al; zomers en chique outfits. De kleding van deze dresscode is informeel en toch chique. Dus je kunt hierbij leuke zomerse jurkjes dragen, zoals een maxi jurk of cocktailjurk. Hieronder mogen pumps, maar ook ballerina’s of moois slippers. Voor de heren geldt dat een licht pak altijd goed is. Hieronder mogen nette en informele schoenen.

Eigen dresscode

Bedenk zelf leuke kleding combinaties die praktisch en mooi zijn. Houd er rekening mee dat je niet van alle gasten kunt verwachten dat ze outfits aanschaffen van duizenden euro’s.

5. Definitieve bruiloft dresscode kiezen

Weet je nog niet welke dresscode je moet kiezen? Leg er dan een paar voor aan je beste vrienden of aan familieleden. Laat je definitieve keuze vervolgens ook op de uitnodiging zetten, anders weet tenslotte niemand dat er een dresscode geldt.

Gerelateerde berichten

Bloemen voor bruiloften: Het juiste boeket kiezen

Bloemen spelen een centrale rol bij bruiloften, waar ze niet alleen schoonheid en kleur toevoegen, maar ook emotie en symboliek overbrengen. Het...

Lees meer

Over ons

Lees meer over bruiloften en hoe deze te organiseren. We geven je ook veel inspiratie in onze blogs. Lees snel verder.

Pagina's

Contactgegevens

Via info @ bridengroom.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden